Opleidingscheques & kortingen

Opleidingscheques voor werknemers

Volwassenenonderwijs Kisp is een erkend opleidingsverstrekker en aanvaardt opleidingscheques. Zo betaal je tot de helft minder voor je opleiding. 

Voor wie?

Enkel de volgende cursisten kunnen nog gebruik maken van opleidingscheques: 

  • laag- en middengeschoolde werknemers: werknemers die niet beschikken over een van de volgende bekwaamheidsbewijzen: bachelor, master, specifieke lerarenopleiding of graduaat/hoger beroepsonderwijs. 
  • hooggeschoolden op voorwaarde dat de opleiding is opgenomen in hun POP (persoonlijk ontwikkelingsplan) dat werd opgesteld tijdens hun loopbaanbegeleiding

Het toepassingsgebied van opleidings- en loopbaancheques werd uitgebreid door de Vlaamse Overheid. Vlamingen die niet in Vlaanderen werken, komen nu ook in aanmerking voor opleidings- en loopbaancheques. Hetzelfde geldt voor Europese werknemers die in Vlaanderen of het Brussels Hoofdstedelijk Gewest werken, maar niet wonen.

Welke opleidingen?

Je kan met opleidingscheques betalen als je opleiding erkend is in het kader van de beroepsopleidingen van het Betaald Educatief Verlof. De lijst met opleidingen die zijn uitgesloten vind je hier

In overleg met de werkgever is Betaald Educatief Verlof mogelijk.

  • Voor kookcursussen, creatieve opleidingen en fotografie is er geen educatief verlof mogelijk.
  • Een opleiding komt dus maar in aanmerking voor opleidingscheques op voorwaarde dat je minstens 32 uur per module in contactonderwijs volgt. Voor cursussen van minder dan 32 uren in contactonderwijs heb je dus geen recht op educatief verlof.
  • Voor de uren in afstandsonderwijs heb je geen recht op betaald educatief verlof, enkel de uren in contactonderwijs komen in aanmerking. 
  • Volg je een opleiding, die enkel uit afstandsonderwijs bestaat, dan komt deze opleiding niet in aanmerking.

Je schrijft online in of hebt nog geen opleidingscheques op het moment van inschrijving?

Als je op het ogenblik van je inschrijving nog niet beschikt over opleidingscheques of als je online inschrijft, dan betaal je het volledige inschrijvingsgeld. Wanneer je ons dan later de opleidingscheques bezorgt, schrijven wij binnen de maand het reeds betaalde inschrijvingsgeld over. 
 

Terugbetaling door je paritair comité

Sommige paritaire comités betalen je opleidingskost geheel of gedeeltelijk terug:

  • Paritair Comité 200 (bedienden) informatie via Cevora
  • Paritair Comité 310 (banken) informatie via Elanplus
  • Paritair comité 111.1&2 (metaal) informatie via Tofam
  • Paritair comité 124 (bouwsector): arbeiders kunnen een premie krijgen voor het volgen van een opleiding. Alle opleidingen bouw, hout, lassen, sanitair/CV, schilderwerk... komen in aanmerking, of je ze nu op eigen initiatief of via je bedrijf volgt. Ook computerlessen komen in aanmerking als je ze volgt met medeweten van je werkgever. Je ontvangt een premie van 50 euro per zaterdag of 6,25 euro/uur bij avondopleiding.

Meer info kan je krijgen bij het Fonds voor Vakopleiding in de Bouwnijverheid

Zelfstandigen en vrije beroepen

Kleine en middelgrote ondernemingen en vrije beroepen kunnen gebruik maken van de KMO-portefeuille.

Vrijstellingen voor werkzoekenden, werklozen, andersvaliden... 

Om een vrijstelling te bekomen is het belangrijk dat je je bij ons aanbiedt met het juiste attest. Het vademecum vrijstellingsattesten inschrijvingsgeld geeft je een overzicht van de vrijstellingsattesten die kunnen gebruikt worden als wettiging van de gehele of gedeeltelijke vrijstelling van het inschrijvingsgeld.