Begeleider in de (buitenschoolse) kinderopvang

Je hebt een ruime interesse in het werken met kinderen van 0 tot 12 jaar?
Je bent creatief en enthousiast?
Je wilt later graag werken in een gemotiveerd team of misschien wil je wel op zelfstandige basis aan de slag gaan?

Dan is deze opleiding beslist iets voor jou!  

Certificaat en/of diploma

Als je de opleiding succesvol afwerkt, behaal je het certificaat Begeleider in de (buitenschoolse) kinderopvang. Dit zal je kansen op de arbeidsmarkt aanzienlijk vergroten. Als Begeleider in de kinderopvang kan je aan het werk in kinderdagverblijven, peuterscholen, centra voor kinderzorg en gezinsondersteuning, organisaties voor opvang van het zieke kind in de thuissituatie … Het certificaat is erkend door werkgevers, ministeries en Kind & Gezin.

Heb je nog geen diploma secundair onderwijs? Dan leidt het certificaat van deze opleiding in combinatie met het certificaat Aanvullende Algemene Vorming tot het diploma secundair onderwijs Begeleider in de kinderopvang. Met dit diploma kan je verder studeren in het hoger onderwijs (bijv. Verpleegkunde, Bachelor Kleuteronderwijs…).

Het lessenpakket

Kies je voor de opleiding Begeleider in de kinderopvang, dan volg je 24 modules, die focussen op drie belangrijke onderdelen:

  • Zorg in de kinderopvang
  • Begeleiding van het jonge kind
  • Begeleiding van het schoolgaande kind

Gaat jouw voorkeur uit naar de opleiding Begeleider in de buitenschoolse kinderopvang, dan volg je 17 modules en hoef je het onderdeel begeleiding van het jonge kind niet te volgen.

De module Kennismaken met en werken in de gezinsopvang  is een verplichte module voor wie zich als onthaalouder wil vestigen en kan gevolgd worden in Oudenaarde. Deze module wordt altijd gepland op zaterdagvoormiddag.

Info & inschrijven

Infosessies

Tijdens een infosessie kom je alles te weten over deze opleiding.

Intakegesprek en trajectbegeleiding

Tijdens een intakegesprek stippel je samen met de trajectbegeleider je persoonlijke traject uit. Ook mogelijke vrijstellingen kunnen hier besproken worden. Aansluitend op deze intake kan je onmiddellijk inschrijven voor de opleiding.

Praktische info

  • De opleiding Begeleider in de (buitenschoolse) kinderopvang wordt aangeboden in Aalst, Oudenaarde en Ronse.
  • Je kunt steeds instappen in de opleiding in september en februari aangezien je alle modules afzonderlijk van elkaar kunt volgen.
  • Er wordt gewerkt via gecombineerd onderwijs, wat betekent dat je bepaalde lesinhouden zelfstandig thuis verwerkt.
  • Wanneer je kiest voor de opleiding Begeleider in de buitenschoolse kinderopvang, kan je de opleiding afronden na 3 semesters of 1,5 jaar. Ga je voor de opleiding Begeleider in de kinderopvang, dan volg je 4 semesters of 2 jaar les.
  • In Oudenaarde en Ronse wordt de opleiding niet aangeboden in combinatie met Aanvullende Algemene Vorming. In Aalst kan je de opleiding wél combineren met Aanvullende Algemene Vorming.
  • Het wettelijk inschrijvingsgeld voor de diplomagerichte opleiding kan per semester maximum €300 bedragen.
  • Behaal je op het einde van het traject je eerste diploma secundair onderwijs, dan kan je het wettelijk inschrijvingsgeld van de diplomagerichte opleiding grotendeels terug krijgen.

Wil je nog meer informatie over deze opleiding? Neem dan zeker contact op met onze trajectbegeleiders. Dit kan door een mailtje te sturen naar traject.personenzorg@kisp.be. Je bent uiteraard ook altijd welkom op onze locatiesss in Oudenaarde of Ronse.

(Raadpleeg hier de bijlage bij het evaluatiereglement. Je komt er meer te weten over hoe er wordt geëvalueerd.)

Artikels die je kunnen interesseren