Zoeken met de wizard

Geef een zoekwoord

Begeleider in de (buitenschoolse) kinderopvang

Je hebt een ruime interesse in het werken met kinderen van 0 tot 12 jaar?
Je bent creatief en enthousiast?
Je wilt later graag werken in een gemotiveerd team of misschien wil je wel op zelfstandige basis aan de slag gaan?

Dan is deze opleiding beslist iets voor jou!  
 

Certificaat en/of diploma

Als je de opleiding succesvol afwerkt, behaal je het certificaat Begeleider in de (buitenschoolse) kinderopvang. Dit zal je kansen op de arbeidsmarkt aanzienlijk vergroten.

Als begeleider in de kinderopvang werk je met kinderen van 0-12 jaar en kan je aan het werk in de erkende kinderopvang van 0-3 jaar, kleuterscholen, buitenschoolse kinderopvang van 0-3 jaar, CKG of organisaties voor opvang van zieke kinderen.

Als begeleider in de buitenschoolse kinderopvang werk je met kinderen van 3-12 jaar en kan je aan de slag als kinderbegeleider van schoolgaande kinderen.

Heb je nog geen diploma secundair onderwijs? Dan leidt het certificaat van deze opleiding in combinatie met het certificaat Aanvullende Algemene Vorming tot het diploma secundair onderwijs Begeleider in de (buitenschoolse) kinderopvang. Met dit diploma kan je verder studeren in het hoger onderwijs (bijv. Verpleegkunde, Bachelor Kleuteronderwijs…).

Het lessenpakket

Kies je voor de opleiding Begeleider in de kinderopvang, dan volg je 24 modules, die focussen op drie belangrijke onderdelen:

 • Zorg in de kinderopvang
 • Begeleiding van het jonge kind
 • Begeleiding van het schoolgaande kind

Gaat jouw voorkeur uit naar de opleiding Begeleider in de buitenschoolse kinderopvang, dan volg je 17 modules en hoef je het onderdeel begeleiding van het jonge kind niet te volgen.

De module Kennismaken met en werken in de gezinsopvang  is een verplichte module voor wie zich als onthaalouder wil vestigen en kan gevolgd worden in Oudenaarde. Deze module wordt altijd gepland op zaterdagvoormiddag.

Nadat je het certificaat van deze opleiding hebt behaald, kan je ook instappen in enkele uitbreidingsmodules: Mentor op de werkvloer en Kraamzorg.
 

Praktische info

 • De opleiding Begeleider in de (buitenschoolse) kinderopvang wordt aangeboden in Aalst, Oudenaarde en Ronse.
 • Je kunt steeds instappen in de opleiding in september en februari aangezien je alle modules afzonderlijk van elkaar kunt volgen.
 • In Oudenaarde wordt de opleiding zowel overdag als ’s avonds aangeboden. In Aalst en Ronse kan je de opleiding overdag volgen.
 • De opleiding ’s avonds wordt aangeboden  via gecombineerd onderwijs, wat betekent dat je bepaalde lesinhouden zelfstandig thuis verwerkt.
 • Wanneer je kiest voor de opleiding Begeleider in de buitenschoolse kinderopvang, kan je de opleiding afronden na 3 semesters of 1,5 jaar. Ga je voor de opleiding Begeleider in de kinderopvang, dan volg je 4 semesters of 2 jaar les.
 • In Oudenaarde en Ronse wordt de opleiding niet aangeboden in combinatie met Aanvullende Algemene Vorming. In Aalst kan je de opleiding wél combineren met Aanvullende Algemene Vorming.
   

Kostprijs

 • Het wettelijk inschrijvingsgeld voor de diplomagerichte opleiding kan per semester maximum €300 bedragen.
 • De kostprijs van het lesmateriaal is afhankelijk van de module die je volgt.
 • Behaal je op het einde van het traject je eerste diploma secundair onderwijs, dan kan je het wettelijk inschrijvingsgeld van de diplomagerichte opleiding volledig terug krijgen.

 

Infosessies

Tijdens een infosessie kom je alles te weten over deze opleiding. Ontdek hier de data voor de eerstvolgende infosessie(s).
 

Intake en trajectbepaling

Tijdens een intakegesprek stippel je samen met de trajectbegeleider je persoonlijke traject uit. Ook mogelijke vrijstellingen kunnen hier besproken worden. Aansluitend op deze intake kan je onmiddellijk inschrijven voor de opleiding.
 

Meer info?

Wil je nog meer informatie over deze opleiding? Neem dan zeker contact op met onze trajectbegeleiders. Dit kan door een mailtje te sturen naar traject.personenzorg@kisp.be. Je bent uiteraard ook altijd welkom op onze locaties in Aalst, Oudenaarde of Ronse.

(Raadpleeg hier de bijlage bij het evaluatiereglement. Je komt er meer te weten over hoe er wordt geëvalueerd.)
 

Laat je inspireren

5 tips om beter om te gaan met een koppige peuter

5 tips om beter om te gaan met een koppige peuter

Heb je een koppige peuter in huis? Geen paniek! Dit is een tijdelijk en normaal verschijnsel. Onze lesgevers Kinderopvang helpen je graag met deze 5 concrete tips.

Enthousiaste cursisten zorgen voor spetterende kinderanimatie

Enthousiaste cursisten zorgen voor spetterende kinderanimatie

Drie cursisten Begeleider in de kinderopvang staken hun handen uit de mouwen tijdens de kaasavond van KBO Mater in Oudenaarde. Daar zorgden zij voor kinderanimatie. De kinderen konden zich niet alleen uitleven in het knutselatelier. Daarnaast kregen ze de kans om zich te laten schminken. Plezier verzekerd! 

Unieke uitstap naar de toekomst

Unieke uitstap naar de toekomst

In het kader van de lessen maakten de cursisten van het tweedekansonderwijs uit Aalst een uitstap naar Living Tomorrow. Een werelduniek concept! Op deze ontmoetingsplaats maken bezoekers kennis met producten en diensten die de kwaliteit van wonen, leven en werken in de nabije toekomst kunnen verbeteren.