Na 40 jaar terug op dezelfde schoolbanken

“In 1974 begon ik aan mijn middelbare school in het Sint-Vincentiusinstituut in Deinze. Nu zit ik daar opnieuw op de schoolbanken, voor mijn Engelse les bij  Kisp!" Caroline Loontjes uit Drongen neemt ons mee op haar trip down memory lane.

"Eigenlijk is er niet zo veel veranderd: een modernere lift en een mooiere refter, voor de rest is het nog mijn school van toen. Het waren wel ander tijden, dat wel. Het Sint-Vincentiusinstituut was een zeer strenge school. Dat was nog echt bij de zusters, he. De directrice was een zuster en mijn klastitularis ook, zuster Renata, ik herinner me haar nog goed. Ook de beige nylon schort die we moesten dragen herinner ik me nog maar al te goed, vreselijk vond ik dat. Die mocht nooit uit, hoe warm het ook was! Je kreeg makkelijk strafstudie toen, kijk, ik heb zelfs nog een foto teruggevonden van de studiezaal.”
 

Oude rapporten

"Ik heb ook mijn vroegere rapporten teruggevonden. Je kunt je niet voorstellen wat daar allemaal in stond. We kregen toen punten op ‘wellevendheid’, ‘orde en nauwgezetheid’, ‘eerbied voor het leefmilieu’, ‘gedrag en A.B.N.’… Ongelooflijk, toch? Kijk wat hier staat: ‘Verkwist ze geen papier?’, ‘Plaatst ze haar stoel op zijn plaats’, ‘Plaatst ze haar boekentas op de aangeduide plaats?’, daar werden toen allemaal punten op gegeven! Dat is toch lichtjes overdreven. Alhoewel, misschien zou het geen kwaad kunnen als er nu wat meer op zo’n zaken gelet zou worden, ik weet het niet."
 

rapporten


Een schoondochter uit Oekraïne

"Ik wilde Engelse les volgen omdat mijn zoon een Engelstalige vriendin heeft. Ze komt uit Oekraïne en werkt bij Deloitte in Zaventem, net als mijn zoon. Ze hebben elkaar leren kennen op het werk en praten Engels met elkaar. Mijn man werkt ook in een internationaal bedrijf dus die kan vlot aansluiten in het Engels, maar voor mij ligt dat toch iets anders. Ik heb nooit Engels gekregen op school ofzo, he.

Ik begrijp wel veel en kan hun gesprekken goed volgen, maar ken zelf te weinig woordenschat en kan moeilijk zinnen bouwen. Dus ja, op den duur dan zwijg je… Dat hoop ik te veranderen met de Engelse lessen!”


Schrik voor de eerste les

"Ik had wel wat schroom om aan de cursus te beginnen. Ik ben 56. Dan nog aan zo’n cursus beginnen in een groep waar je niemand kent, dat is toch niet evident. Ik was vooral bang dat ik in het Engels op vragen ging moeten antwoorden! En ja, dat is natuurlijk het geval (lacht). Maar het valt mij ontzettend goed mee, echt waar. De leraar doet dat enorm goed, we zijn met een leuk bendeke, ik leer nieuwe mensen kennen, ik heb een project om aan te werken… je kan je niet inbeelden hoe content ik ben dat ik dit doe!"

 

Ook zin om een cursus Engels te volgen? Wij bieden opleidingen aan voor alle niveaus!

Gepubliceerd op 21 november 2017

Facebook
Twitter
LinkedIn
Google+
Pinterest
Flipboard
Instapaper