Cursisten Italiaans verkennen Marcinelle

De cursisten Italiaans sloten het schooljaar in schoonheid af. Lesgeefster Dolores nam haar groep mee op sleeptouw in Marcinelle. Een geslaagde uitstap!

De dag startte met een boottocht op le Canal du Centre. De groep ging aan boord van een boot met hydraulische liften, vaarde langs de automatische sluis van Thieu en passeerde de mobiele bruggen.

Om het kanaal ook te koppelen aan de industriële activiteiten uit de streek, werd een stop voorzien aan de Cantine des Italiens. De kolenwinning en de zware industrie hebben heel wat handenarbeid vereist, waardoor België wereldwijd arbeiders moest gaan zoeken. De Cantine des Italiens is dan ook een belangrijke plek in de immigratiegeschiedenis van Italianen in België.

Nadien bracht het gezelschap een bezoekje aan de mijnsite van Marcinelle. De kolenmijn Le Bois du Cazier staat vooral bekend voor de brand die er uitbrak op 8 augustus 1956. Het werd de grootste mijnramp uit de Belgische geschiedenis en een van de grootste uit de Europese mijnbouwgeschiedenis. Bij de brand kwamen 262 mensen om het leven, onder wie 136 Italianen en 95 Belgen.  Bron: Volg een opleiding Italiaans
 • Gepubliceerd op 3 juli 2017

 • Facebook
  Twitter
  LinkedIn
  Google+
  Pinterest
  Flipboard
  Instapaper

Misschien ben je wel geïnteresseerd in de volgende opleidingen:

Laat je inspireren

Zin om met een goed boek je Italiaans bij te spijkeren? Onze lesgevers helpen je graag met deze boekenlijst.

Onze cursisten Nederlands vertellen wie ze zijn. Kom luisteren en ontmoet de nieuwe inwoners van Geraardsbergen!
 

In januari organiseerde Kisp Geraardsbergen een proclamatiefeest voor de cursisten NT2. Dat werd een bont feestje voor een bonte bende. Cursisten Galina, Marcin, Anu, Ani, Ailyn, Vincius en David schreven er een verslagje over.