Vegetarische tip: bloemkooltajine met dadels en Tunesische pilav

Kan jij na 38 dagen zonder vlees wel wat inspiratie gebruiken? Voor de gelegenheid deelt leerkracht Sabine De Coninck een van haar vegetarische specialiteiten. Smakelijk! 

 

Ingrediënten (voor 4 personen)

  • 1 bloemkool in roosjes
  • 1 el bloem
  • 1 theelepel rood chilipoeder
  • 1 theelepel gemalen koriander
  • 1 theelepel gemberpoeder
  • flinke snuif kurkuma
  • 4 el olijfolie
  • 1 ui, fijngesneden
  • 1 teen knoflook
  • 1 blik van 400 gr tomatenblokjes
  • 100 g ontpitte medjooldadels
  • ¾ liter groentebouillon
  • 3 el fijngesneden koriander
  • 2 el fijngesneden muntblaadjes
  • zout
  • versgemalen peper
     

Pilav

  • 2 el olijfolie
  • 50 g blanke amandelen
  • 1 ui, fijngesneden
  • 50 g rozijnen
  • 1 theelepel kaneel
  • 350 g langkorrelige rijst
  • ¾ l groentebouillon
  • zeste van 1 kleine sinaasappel
     

Werkwijze

  • Blancheer de bloemkoolroosjes 1 minuut in kokend water, giet ze af, laat schrikken en dep ze in een theedoek droog.
  • Vermeng ze in een schaal met de bloem en specerijen en laat ze zo 1 uur staan zodat de smaken zich kunnen vermengen.
  • Verhit de olie in een pan met dikke bodem en bak de bloemkool op laag vuur in 5 minuten rondom goudbruin.
  • Voeg de ui en knoflook toe en bak nog 2 minuten.
  • Doe de tomaten, dadels en bouillon erbij en stoof alles 15-20 minuten.
  • Meng de kruiden en zout en peper naar smaak door de tajine.
     

Pilav

  • Verhit de olie in een pan en bak de amandelen in 5-6 minuten goudbruin.
  • Schep ze eruit, doe de ui en rozijnen in de pan en bak ze 2 minuten.
  • Voeg de kaneel toe en bak nog 30 seconden.
  • Schep de rijst door de ui en kaneel tot alle korrels vettig zijn.
  • Giet de bouillon erover, zet het deksel op de pan en laat de rijst op laag vuur in circa 15 minuten gaar worden.
  • Neem de pan van het vuur en laat hem nog afgedekt 5 minuten staan.
  • Schep de sinaasappelzeste en de amandelen door de rijst, voeg naar smaak zout en peper toe en serveer bij de tajine.


Bron: Bekijk ons culinair aanbod

Gepubliceerd op 14 april 2017

Facebook
Twitter
LinkedIn
Google+
Pinterest
Flipboard
Instapaper

Misschien ben je wel geïnteresseerd in de volgende opleidingen:

Vegetarische menu's herfst-winter

Lekker, gezond, gevarieerd, seizoensgebonden én vegetarisch koken? En dat allemaal in één cursus? Jazeker, welkom!

Vegetarische menu's lente-zomer

Lekker, gezond, gevarieerd, seizoensgebonden én vegetarisch koken? En dat allemaal in één cursus? Jazeker, welkom!

Slank en vitaal herfst/winter

Eet je graag gezond en evenwichtig om helemaal fit te blijven - of worden? In deze cursus verkrijg je inzicht in de energetische waarden van gerechten. Je ...

Laat je inspireren

Veggierecept: pompoentaartjes en veldsla met rode bieten en pistachenotendressing

Veggierecept: pompoentaartjes en veldsla met rode bieten en pistachenotendressing

Nog op zoek naar inspiratie om de Veggieweek dit weekend in stijl af te sluiten? Onze kookleerkracht katleen doet je watertanden met een van haar favorieten. Herfstig, kleurrijk en gezond!

Lesgeefster Sabine debuteert in ‘Garage Culinair’

Lesgeefster Sabine debuteert in ‘Garage Culinair’

Sabine Deconinck is leerkracht koken in Gent. Sinds jaar en dag is ze gepassioneerd door ambachtelijk voedsel. Culinair journalist Marc Declerq en topfotograaf Tony Le Duc deden voor hun jongste boek een beroep op Sabine. ‘Garage Culinair’ gaat over zestien ambachtslui die belangeloos culinaire topproducten maken.

Risotto van seizoensgroenten

Risotto van seizoensgroenten

Lekker vegetarisch koken? Probeer dan zeker eens deze risotto van seizoensgroenten,
een aanrader van lesgeefster Sabine De Coninck. 

Smakelijk!