Leerkracht en cursist 'op wielekes'

Ex-cursist Mattijs (foto rechtsonder) was van jongs af aan gepassioneerd door het repareren van fietsen. Samen met onze leerkracht fietshersteller, Wouter Vandenbussche (foto links), lanceerde hij Op Wielekes. De eerste bibliotheek met kinderfietsen in hartje Gent. 

Op Wielekes is een eenvoudig, maar geniaal concept dat vertrekt vanuit een concrete nood. Uit onderzoek blijkt namelijk dat slechts één kinderfiets op de drie voldoende veilig is. De twee gepassioneerde fietsenmakers onderhouden en repareren dus tweewielers voor kinderen. De zaken lopen trouwens letterlijk op wielekes, want binnenkort opent het duo enkele nieuwe locaties! 

"Als fietsenmaker en vader van drie kan ik moeilijk de andere kant op kijken. Ik ga bijna wekelijks langs in scholen. Daar leer ik kinderen hoe ze zelf hun banden kunnen herstellen en hun remmen kunnen bijregelen," aldus Wouter. 

Een bijkomend probleem is dat kinderen hun fiets snel ontgroeien. Het budget dat ouders willen of kunnen geven, is niet altijd voldoende voor een kwalitatief fietsje. "Ik ben ervan overtuigd dat Op Wielekes dat probleem mee kan helpen oplossen,” besluit Mattijs. 

Magisch 

“Als kind demonteerde ik mijn speelgoed om het daarna opnieuw in elkaar te puzzelen. Het heeft iets magisch,” verduidelijkt Mattijs. Deze Gentse ondernemer ziet zijn stalen ros dan ook als hét perfecte vervoermiddel voor in de stad. "Weinig vervuilend, compact, gezond en sociaal."

"Een fiets is iets persoonlijk en vertelt op die manier ook meer over de eigenaar zelf. Een herstelling is dus pas geslaagd als de eigenaar het goed vindt," vult Wouter aan.

Als fietsliefhebber houdt hij graag vast aan de originele stukken. "Een fiets is zelden onherstelbaar. Ik zal sneller een onderdeel repareren dan vervangen. Het is veel uitdagender om te onderzoeken wat er hapert."


Tips & Tricks 

Iedereen weet dat een fiets die stilstaat, kapot gaat. Bovendien is elk model anders, daarom is het belangrijk om uitleg te vragen aan je fietsenmaker. Mattijs en Wouter geven alvast een paar gouden tips mee: 

 • Pomp je banden één maal per maand op. Dat scheelt veel qua slijtage. Bovendien zorgt het ervoor dat je lekker licht fietst.
 • Ga één maal per jaar voor een onderhoud van je fiets. Zo vermijd je grote kosten als plots alles stuk gaat.
 • Vreemde geluiden of zaken die opeens anders aanvoelen, laat je best zo snel mogelijk nakijken.

"Een fietser leeft 1,2 jaar langer! Blijf dus vooral fietsen, investeer in degelijke banden, goede regenkledij en zorg voor een reservefiets,” raadt Wouter aan. 

 

Ook interesse in het onderhouden en herstellen van fietsen? Grijp dan nu je kans! Deze week starten we de korte module 'Herstel en onderhoud je eigen fiets' in Oudenaarde. 

 Bron: www.bewustverbruiken.be
 • Gepubliceerd op 17 april 2017

 • Facebook
  Twitter
  LinkedIn
  Google+
  Pinterest
  Flipboard
  Instapaper

Misschien ben je wel geïnteresseerd in de volgende opleidingen:

Laat je inspireren

Een tweedehands fiets kopen, da's een duurzame keuze. Onze lesgevers fietshersteller raden je wel aan rekening te houden met de volgende aandachtspunten.

Fietsers aller landen, verenig u! Spring je in de winter dagelijks op je fiets naar je werk of sporadisch voor een ontspannend ritje? Kies dan voor de juiste kledij en vermijd een verkleumde aankomst.