Kisp-tip

Geniet langer van je bloemen

Een boeketje bloemen gekregen? Deze tips verlengen alvast de levensduur ervan. Voor meer groene tips kan je terecht in onze opleidingen groen- en tuinonderhoud en bloemschikken.
 

Houdbaarheid

Gemiddeld gaan snijbloemen één tot twee weken mee. Kies je voor amaryllis of de flamingobloem, dan kan je er langer van genieten dan van bijvoorbeeld een boeket narcissen, irissen of tulpen. 
 

Verzorging

16-13-things-florist-cutting-stems

Een goede verzorging van je boeket begint meteen al bij aankoop. Hou bij het vervoer rekening met het weer:

 • regen: waterdruppels geven bruine vlekken. Hou daarom je boeket niet rechtop, maar draai het naar beneden.
   
 • vrieskou: bescherm je bloemen en vraag je bloemist om een extra folie rond je bloemen te wikkelen. Door het temperatuurverschil (van koud naar warm) laten je bloemen plots hun kopje hangen.
   
 • warm weer: neem je je bloemen mee in de auto voor een langere rit? Doe ze dan in een emmertje water in de auto. 

Zet je bloemen zo snel mogelijk in fris leidingwater, geen regenwater. Zijn de bloemen bij ontvangst wat slap geworden of hebben ze het te koud, snij dan vijf cm van de steel af en laat ze in het inpakpapier gedurende drie uur in een koele ruimte water opnemen en zich herstellen.

2013-03-21_cylinder_flower-party-ideas-arranging

Snij je bloemen één à twee cm schuin af.  Zo maak je een zo groot mogelijk snijoppervlak en kan de bloem meer drinken. Gebruik een scherp mes: niet afbreken of knippen want zo ontstaan er snijwonden. Plaats de bloemen meteen na het afsnijden in de vaas.

Verwijder altijd alle bladeren die onder water komen te staan. Onder water rotten ze en dit zorgt voor verstopping van de stengels waardoor ze moeilijk kunnen ‘drinken’. 

Hoeveel water? Tulpen zet je anderhalve à twee cm onder water, bloemen met een houten stengel hebben meer water nodig. Ververs het water om de dag. Snij de steel om de vier dagen zo'n drie cm af.

Extra voeding? Het zakje dat vaak bij je boeket zit, is bloemenvoedsel. Dat dient om de houdbaarheid van de bloemen te verlengen. Het is een soort bacteriedodend middel. Lees de richtlijnen over hoeveel je ervan aan je bloemen geeft op de verpakking van het zakje.
 

 De vaas

Vazen720x490

Gebruik een propere glazen vaas, zonder zeepresten. Een vaas die niet goed is afgewassen, bevat nog sporen en bacteriën van een vorig boeket.

Waarom het liefst glas? In dat geval kan je beter je boeket in het oog houden. Bovendien zitten in een glazen vaas, in tegenstelling tot een vaas van aardewerk, geen poriën in waarin ophopingen van bacteriën kunnen ontstaan.
 

 Omgeving

flowers-and-cushions

Zet de bloemen in het licht, maar niet in direct zonlicht. Plaats het uit de tocht en niet bij een warmtebron.

Zet de bloemen nooit vlakbij een fruitmand: fruit produceert ethyleengas dat het verouderingsproces van de bloemen versnelt.

 

Geïnteresseerd in een opleiding Groen- en tuinonderhoud? Ontdek hier ons aanbod!Bron: Aha Radio 2
 • Gepubliceerd op 14 februari 2017

 • Facebook
  Twitter
  LinkedIn
  Google+
  Pinterest
  Flipboard
  Instapaper

Misschien ben je wel geïnteresseerd in de volgende opleidingen:

Laat je inspireren

Ja ja, naaien is hot! Onze infostand op het Stoffenspektakel in Gent lokte massa’s nieuwsgierige bezoekers én leverde ook twee blije winnaars op.
 

“Wow, het is hier echt wel een full house vanavond, fantastisch. Bedankt om te komen, allemaal.”
Een grote opkomst doet de geprezen Magnum-fotograaf Carl De Keyzer nog steeds zichtbaar en oprecht plezier. 

Droom je van je eigen groentetuin maar weet je niet waar te beginnen? Trek je tuinbroek, handschoenen en laarzen maar aan, want deze zaaikalender zet je meteen op weg.