Kisp-tip

Verhalen voorlezen als een pro

Werk je met jonge kinderen of volg je een opleiding begeleider in de kinderopvang? Dan weet je vast hoe je hen kan boeien met een leuk boek. Met deze tips maak je van voorlezen het mooiste kwartiertje van de dag! 

 

Kies verhalen die je zelf ook leuk vindt

Vertel verhalen waar je zelf om moet lachen. Kies personages die je aanspreken. Toon illustraties die je niet meer loslaten.
 

Herkenbaarheid doet veel

Elk kind, klein of groot, zoekt een aanknopingspunt in het verhaal, een parallel tussen het verhaal en zijn/haar eigen leven. Het maakt een boek meteen toegankelijker.
 

Kies een rustige plek

Neem je tijd, maak het rustig en nestel je op een knusse plek. Ver van gsm-gerinkel, drukke schoolgangen en lawaaierige speelplaatsen, kan je je klasje het best onderdompelen in een verhaal.
 

Maak er een gewoonte van

Wie dagelijks een voorleesritueel inbouwt, scherpt de voorleeshonger alleen maar aan.
 

Maak contact tijdens het voorlezen

Voorlezen draait rond gedeeld plezier. Als kinderen het verhaal mee mogen maken, genieten ze er dubbel van. Neem dan ook de tijd om tijdens het voorlezen echt contact te maken met de kindjes. Kijk in hun ogen en geef hen het gevoel dat je het boek speciaal voor hen voorleest.
 

Let op je intonatie

Je intonatie en spreekritme kan voor de kinderen een sleutel tot de betekenis van het verhaal zijn. Spreek rustig en duidelijk, zodat iedereen de tijd krijgt om de woorden op te pikken. Kleur je taal met vrolijkheid, spanning of verdriet, waar het verhaal dat vraagt.
 

Ben je geïnteresseerd in een opleiding als begeleider in de kinderopvang? Ontdek hier ons aanbod en de mogelijkheid tot een combinatie met algemene aanvullende vorming.Bron: Aha Radio 2
 • Gepubliceerd op 19 maart 2017

 • Facebook
  Twitter
  LinkedIn
  Google+
  Pinterest
  Flipboard
  Instapaper

Misschien ben je wel geïnteresseerd in de volgende opleidingen:

Laat je inspireren

Heb je een koppige peuter in huis? Geen paniek! Dit is een tijdelijk en normaal verschijnsel. Onze lesgevers Kinderopvang helpen je graag met deze 5 concrete tips.

Drie cursisten Begeleider in de kinderopvang staken hun handen uit de mouwen tijdens de kaasavond van KBO Mater in Oudenaarde. Daar zorgden zij voor kinderanimatie. De kinderen konden zich niet alleen uitleven in het knutselatelier. Daarnaast kregen ze de kans om zich te laten schminken. Plezier verzekerd! 

Delphine Wieme, ex-cursist Begeleider in de (buitenschoolse) Kinderopvang, weet al van jongs af wat ze wil doen: werken met kinderen. In het secundair onderwijs volgt ze de opleiding Gezondheids- en Welzijnswetenschappen. Met dat diploma vindt ze helaas niet meteen werk. Vastberaden als ze is, gaat Delphine op zoek naar een oplossing.