5 tips om beter om te gaan met een koppige peuter

Heb je een koppige peuter in huis? Geen paniek! Dit is een tijdelijk en normaal verschijnsel. Onze lesgevers Kinderopvang helpen je graag met deze 5 concrete tips.

 1. Bekijk het positief. Deze periode van koppigheid is zeker geen persoonlijke aanval op jou of een slechte karaktertrek die moet verdwijnen. De koppigheidsperiode is zelfs noodzakelijk. Als de peuter leert omgaan met zijn wil, dan zal hij later gemakkelijker voor zijn mening uitkomen en geen zaken doen waar hij niet achter staat.
   
 2. Als de situatie het toelaat, kan je het kind zijn zin geven. Dit zal zijn zelfredzaamheid en zelfvertrouwen stimuleren. Bijvoorbeeld zelf zijn broekje laten aantrekken.
   
 3. Laat je niet verleiden tot een machtsstrijd. Negeren helpt vaak als het kind hardnekkig ‘nee’ blijft zeggen.
   
 4. Een handig middeltje om een machtsstrijd te ontlopen is de peuter laten kiezen. Bijvoorbeeld in plaats van Ruim nu maar op zeg je Wat ruim je eerst op: de blokken of de auto’s?. Laat de peuter af en toe beslissingen nemen die hij aankan. Bijvoorbeeld kiezen tussen twee soorten beleg.
   
 5. Stel duidelijke grenzen en wees consequent. Regels geven de peuter een gevoel van veiligheid en houvast. Zo weet hij wat kan en niet kan.

Gepubliceerd op 9 november 2017

Facebook
Twitter
LinkedIn
Google+
Pinterest
Flipboard
Instapaper

Misschien ben je wel geïnteresseerd in de volgende opleidingen:

Kennismaken met én werken in de gezinsopvang

Wil je graag je eigen opvang starten? In deze cursus kom je alles te weten over de job als kinderbegeleider in een gezinsopvang. Op relatief korte ...

Begeleider in de (buitenschoolse) kinderopvang

Kies je voor de opleiding begeleider in de kinderopvang? Dan volg je 24 modules die focussen op drie belangrijke onderdelen: zorg in de ...

Mentor op de werkvloer

Ben je afgestudeerd als zorgkundige of begeleider in de (buitenschoolse) kinderopvang? Wil je graag nieuwe medewerkers of stagiairs begeleiden en coachen op ...

Laat je inspireren

Enthousiaste cursisten zorgen voor spetterende kinderanimatie

Enthousiaste cursisten zorgen voor spetterende kinderanimatie

Drie cursisten Begeleider in de kinderopvang staken hun handen uit de mouwen tijdens de kaasavond van KBO Mater in Oudenaarde. Daar zorgden zij voor kinderanimatie. De kinderen konden zich niet alleen uitleven in het knutselatelier. Daarnaast kregen ze de kans om zich te laten schminken. Plezier verzekerd! 

Cursist Delphine vindt haar droomjob

Cursist Delphine vindt haar droomjob

Delphine Wieme, ex-cursist Begeleider in de (buitenschoolse) Kinderopvang, weet al van jongs af wat ze wil doen: werken met kinderen. In het secundair onderwijs volgt ze de opleiding Gezondheids- en Welzijnswetenschappen. Met dat diploma vindt ze helaas niet meteen werk. Vastberaden als ze is, gaat Delphine op zoek naar een oplossing.

Cursisten begeleider in de kinderopvang bezorgen kinderen onvergetelijke dag

Cursisten begeleider in de kinderopvang bezorgen kinderen onvergetelijke dag

Knutsel- en spelplezier rond het thema lente tijdens de brunch van de basisschool van Parike.