5 tips om beter om te gaan met een koppige peuter

Heb je een koppige peuter in huis? Geen paniek! Dit is een tijdelijk en normaal verschijnsel. Onze lesgevers Kinderopvang helpen je graag met deze 5 concrete tips.

 1. Bekijk het positief. Deze periode van koppigheid is zeker geen persoonlijke aanval op jou of een slechte karaktertrek die moet verdwijnen. De koppigheidsperiode is zelfs noodzakelijk. Als de peuter leert omgaan met zijn wil, dan zal hij later gemakkelijker voor zijn mening uitkomen en geen zaken doen waar hij niet achter staat.
   
 2. Als de situatie het toelaat, kan je het kind zijn zin geven. Dit zal zijn zelfredzaamheid en zelfvertrouwen stimuleren. Bijvoorbeeld zelf zijn broekje laten aantrekken.
   
 3. Laat je niet verleiden tot een machtsstrijd. Negeren helpt vaak als het kind hardnekkig ‘nee’ blijft zeggen.
   
 4. Een handig middeltje om een machtsstrijd te ontlopen is de peuter laten kiezen. Bijvoorbeeld in plaats van Ruim nu maar op zeg je Wat ruim je eerst op: de blokken of de auto’s?. Laat de peuter af en toe beslissingen nemen die hij aankan. Bijvoorbeeld kiezen tussen twee soorten beleg.
   
 5. Stel duidelijke grenzen en wees consequent. Regels geven de peuter een gevoel van veiligheid en houvast. Zo weet hij wat kan en niet kan.
 • Gepubliceerd op 9 november 2017

 • Facebook
  Twitter
  LinkedIn
  Google+
  Pinterest
  Flipboard
  Instapaper

Misschien ben je wel geïnteresseerd in de volgende opleidingen:

Laat je inspireren